Kisjankó Bori

Kisjankó Bori élete

1876 augusztus 27-én született Mezőkövesden Molnár Borbála néven. Tehetségét nagyapjától, Nagy Jánostól és édesanyjától örökölte.

Szülei kétkezi parasztemberek, maguk is viselték és használták a matyók színes motívumait és tárgyaikat. Anyja volt a város legjobb „írója” tőle tanulta el a régi motívumokat anyagra rajzolni. Bori már kislányként rendkívül szeretett rajzolni és festeni. Iskolából többször kikérték, mert szükség volt segítségére a rengeteg munka miatt.

1893 november 20-án férjhez ment Gáspár Mártonhoz. A századfordulótól már rajzolt megrendelésre, és saját ötletei váltak meghatározóvá!

Egyéni stílusára jellemző a tengelyes elhelyezés, a madármotívum, a tér teljes kitöltése. Gazdagabbá tette a mezőkövesdi hímzést. Ezzel elindítója lett a matyó hímzéskultúra megváltoztatásának. Háza már életében múzeum volt. Uralkodó külföldi vendégeket is vittek hozzá csodát látni.

Elsőként vette át a Népművészet Mestere kitüntetést. Sokat kellett dolgoznia, hiszen négy fiút nevelt föl, szinte egyedül. Férje többször járt Amerikában summásként, hogy a családnak segítsen a megélhetéshez. Bori néni munkáját segítette a „Kis Jankó had” akik hímezték az előre megírt motívumokat. Bori néni aprólékosabban, díszesebben és nagyobb motívumkinccsel dolgozott, mint édesanyja.

Nagyon szerette vendégeit, mindig meglepte látogatóit egy rajzzal és virággal. A látogatók is szerették vidám természetét, barátkozó egyéniségét. Ez derült ki az 1938-ban megnyitott vendégkönyvéből is. Csupa kedves, dicsérő beírásokat, verseket találhatunk vendégkönyvében. A háború után aktív szakasz következett életében. Rengeteg rajz hagyta el a kezét. Alapító tagja lett a Matyó HISZ-nek. A külföldre exportált matyó hímzések bejárták az egész világot.

Munkája elismeréseként 1953. novemberében, Munka Érdemrend arany fokozattal tüntették ki. Kézimunkáival számos kiállításon szerepelt. Házát már életében szinte „tájházként” működtette. Anyagi támogatást nem kapott, belépődíjat nem kért soha.

Meghalt 1954. július 14-én áramütés miatt. Halála után lakóháza emlékmúzeum lett és utcát neveztek el Kisjankó Boriról. Emlékét szobor őrzi, 1963 óta a nevével alapított emlékdíjjal az ország legkiválóbb hímzőit jutalmazták.

Kisjankó Bori virágai

A kertben nyíló virágainak színeit, formáit őrzik a világ messzi tájaira eljutó kompozíciói. Rajzai könnyed áradása a teremtő fantáziának, ami egyedülálló a művészetben.

Egyszer megkérték rajzolja le a különböző rózsákat. Nekifogott és kb. 200 féle rózsát rajzolt le, de elmondása szerint többet is tudott volna csak fáradt volt. Kifestett motívumaiban ezernyi színárnyalatot hozott létre. Lerajzolta és stilizálta a kerti virágokat, rózsák, tulipánok, szegfűk formáit. Megihlette a mezőn a pipacs, búzavirág, folyókavirág, és ezekkel is, rajzait színessé tette.

Minden évben újabb rózsák bukkantak fel rajzaiban, és ötletes mintáival gyarapította művészetét. A virágok között gyakran madárkákat helyezett el. Az álmaiban is virágokról álmodott: haragos rózsa, csókos rózsa, matyórózsa, pünkösdi rózsa, barátságos rózsa. Felébredve rögtön lerajzolta nehogy elfelejtse. Kis kertjében úgy ültette a virágokat, hogy mindig legyen nyíló virága és örülhessen a természet színpompájának. Mindig rózsa akart lenni. Alkotásain a virágok nem élnek önálló életet, csokorrá és füzéressé csoportosulnak. Kedvelte a csokrot, vagy a szív alakú kompozíciókat. Kertjében, bazsarózsa, muskátli, őszirózsa, krizantin, görgina, mályvarózsa várta a betérőket.

Rajzainál nem méregetett, mégis ömlött ceruzájából a rajz. Inda nő a vonalakból, levelek bimbóznak, virágok pattantják szirmukat, madarak szállnak a rajzok tetejére.

1939-ből, emlékkönyvéből egy bejegyzés azt mondja „többet és jobbat tett ő Magyarország propagálására, mint a kegyelmes urak, akiket azért fizettek meg jó, hogy propagálják az országot”.

Kisjankó Bori virágai, amelyet képzelete rajzon és hímzésen örökített meg, nem hervadnak el soha.

Nemzeti kincsé váltak.

„Jó életem volt, mert mindig virágok között éltem”

Rózsák nevei: szűcs rózsa, őszi rózsa, tavi rózsa, cserfarózsa, pávaszemes rózsa, tulipán tetejű cserfarózsa, pünkösdi rózsa, haragos rózsa, surcrózsa,szűcsös rózsa, tetős rózsa, szűrrózsa, ködmönre való rózsa, langenet rózsa, bizse aljas rózsa, eredeti rózsa, kinyílott rózsa, rózsabimbó, akáclevelű rózsa, csókos rózsa, szívrózsa, eperrózsa, barátságos rózsa, bazsarózsa, matyórózsás életfa, lipe rózsa, czakkos rózsa, csillag rózsa, gubó rózsa, krizantin rózsa, dohánylevelű rózsa, szekfűszélű rózsa, haragos kinyílott rózsa, csókos kinyílott rózsa, akáclevelű kinyílott rózsa, szűcsös rózsák, eredeti tetős rózsa, tulipán, tetős rózsa, tulipán rózsa, Páva farkú rózsás tulipán.

Id. Gáspár Gábor